Ryssberget och Vesanslätten

Ryssberget och Vesanslätten - natur och kultur i samklang

På håll påminner den avlånga bergsryggen om Toscanas blånande höjder. När man åker längs dess sluttningar förs tankarna till Bröderna Lejonhjärta. Vandrar man mitt i skogen på en av stigarna är det som att befinna sig i filmen om Ronja Rövardotter. Eller ännu hellre, som att vandra i en svensk variant av Robin Hoods Sherwoodskog. En gång i tiden var berget nämligen tillhåll för de fruktade, fredlösa och jagade snapphanarna. Numera är Ryssberget regionens populäraste friluftsområde med besökare från när och fjärran. Anledningarna till besök är många och varierande. Men gemensamt för alla är att naturreservatet erbjuder rekreation i magnifik natur.

Om Ryssbergets skog ger känslan av orörd natur och tidlöshet, så vittnar dess omgivningar om människan som kulturskapare. Nedanför bergets fot ligger de små idylliska byarna och blickar ut över Vesanslätten. Ryedal med sitt anrika säteri, som en gång blev ockuperat av snapphanar. Bjäraryd med sina blommande fruktodlingar. Gammalstorp, vars kyrka från 1790-talet ligger på sin lilla holme i sjön av åkermark.  Fortsätter man mot Sölvesborg ligger byarna Jockarp och Ynde, där hästar fridfullt betar på de ljusa sluttningarna vid var och varannan gård.

Mellan berget och kusten ligger byn Norje, numera mest berömt för sitt årliga musikevenemang Sweden Rock Festival. Men en gång i tiden var tongångarna annorlunda. Här brände snapphanarna både byn och bron till grunden. En bit längre bort ligger Pukavik, vars namn lär betyda Djävulens vik. Här låg Norje bys avrättningsplats, Galgabacken.

På själva Vesanslätten ligger de vackra gamla bondgårdarna omgivna av böljande åkermark. Här låg en sjö, som efter idoga torrläggningsförsök till slut förvandlades till bördig jordbruksmark. På andra sidan Gammalstorp, mot Listerlandet till, höjer sig terrängen något. Här ligger Ysane, vars medeltida kyrka S:t Gertrud har vackra välbevarade kalkmålningar av den sk "Vittskövlemästaren" Nils Håkansson. Dessutom lär kyrkogården hysa kvarlevorna från en sedan länge utdöd släkt av jättar. På andra sidan vägen finns en fornlämning från jägarstenåldern som gett upphov till en skröna med förvånansvärt långväga influenser. En nordisk variant av den grekiska antikens mesta kärlekspar. Trakten kring Ryssberget är full av skrönor och legender förutom dokumentära vittnesmål. Ett besök på Sölvesborgs Bibliotek rekommenderas varmt för den intresserade.

Text: Ulrika Göransson

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-03-27 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »