Bra exempel och tips

Energianvändning

I ett hem kan energiförbrukningen fördelas mellan uppvärmning 50-60%, varmvatten 20-25% och hushållsel 20-25%. Mycket av detta kan man påverka genom att dels förändra de tekniska förutsättningarna, till exempel att tilläggsisolera huset, men också genom att förändra vanor och beteenden.

 

Vanor och beteenden

Vanor och beteenden spelar stor roll när det gäller energiförbrukning. För att få kontroll över dina energikostnader är det viktigt att skaffa sig kunskaper om sin energianvändning. Vet man det, är det lättare att påverka energiförbrukningen. ett bra sätt att skaffa sig kontroll är att regelbundet läsa av sina mätare för el, vatten, eventuell olja och fjärrvärme. Vill man även få koppling till avläsningarna kan man föra energidagbok under några dagar då man skriver ner allt man gör som är energirelaterat.

Energianvändningen sker även utanför hemmet. Kan man ta cykeln istället för bilen? Hur kan man ha ett mer klimatsmart resependlande eller semestrande? Går det att påverka klimat och energianvändning på arbetet eller som konsument? Eldrivna trädgårdsredskap ger en betydligt mindre belastning på miljön jämfört med bensindrivna. Om du använder redskap som drivs med bensin - använd alkylatbensin, det gör proffsanvändarna. Bensinångorna och avgaserna är också mindre farliga. Fungerar utmärkt även i båtmotorer.

 

Energispartips

Enkla åtgärder som inte kostar så mycket men som kan ge rejäl besparing kan vara att använda energisnål belysning, se över kranpackningar eller tätningslister runt dörrar och fönster, dammsuga på baksidan av kyl och frys, avfrosta frysen regelbundet eller sätta i sparmunstycke i duschen. Tina upp fryst mat i kylskåpet och värm vatten i vattenkokare. Tänk på hur du möblerar! En stor möbel framför ett element hindrar värmen från att spridas i rummet. långa gardiner, eller persienner som dras för en kall natt eller en period då du är bortrest hindrar värmen från att försvinna genom fönstret.

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2016-12-01 Ansvarig: Ann-Charlott Andersson
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »