Marcus favoriter och boktips

Främst är jag intresserad av svensk historia och jag läser det mesta som kommer ut, gärna biografier. Mina historiska intressen gäller också Listerlandet, heraldik och kyrkohistoria. Klassisk musik eller en etnologisk bok är heller inte fel, och en mörk höstkväll tillbringar jag gärna i sällskap med en bra pusseldeckare, en humoristisk ljudbok eller så ser jag ett klassiskt kostymdrama. Här nedan kommer jag att fylla på med boktips och favoriter allt eftersom.

linje

Rövarna i Skottland

Knud H. Thomsen

Röken väller högt upp från Dolphin Castles stenmurar i de skotska högländerna.

Denna syn möter romanens 25-årige hjälte och tillika klanens överhuvud, Alexander MacDolphin, då han i april 1746 återvänder från slagfältet i Culloden, där skottarna i grunden blivit slagna av engelsmännen och Skottlands sista chans till självständighet blivit saga all.

Alexander som är lika tafflig, godsint, välmenande och lättpåverkad likt ättens föregångare, har naturligtvis skyndat till den ödesdigra kampen i Culloden. På morgonen före bataljen infinner han sig på skakande knän för att vinna ära och tapperhet åt klanens skamfilade rykte. Och naturligtvis går det illa!

Blårockade skotska officerare skriker halsarna hesa med kommandorop, trumvirvlar genljuder i aprilvindarna likt åskdån, och när den skotske befälhavaren ger order om attack, drar denne graciöst svärdet ur skidan, men träffar då också vår hjälte mellan ögonen.

När Alexander kvicknar till är tillfället att vinna ryktbarhet förlupet, slaget förlorat och skottarna ligger i travar på fältet. Med ett pris på sitt huvud slår denne mustige romanhjälte sig samman med en envis walesare, en hetlevrad irländare och en luggsliten svartrock samt en säckpipblåsande krogvärd. Som den ende med ett mål för vidare färder blir han anförare för flocken.

Väl hemma möts han alltså av engelsmännens besök i hans fallfärdiga slott. Från spräckta fönster och dörrar och ärrade murar, bakom vilken klanen MacDolphin hade levat och verkat efter bästa förstånd under många år, steg nu således lågorna upp mellan de nedstörtande taken.

Vår hjälte svär på att hämnas, och av den illustra skaran blir de frihetskämpar. Vännerna färdas vådligt omkring i de vackra högländerna, där man sällan försummar att sätta in en raid mot sassenacherna [dvs. engelsmännen]. De många äventyren har dominoeffekt, liksom läsarens skrattsalvor, och vår hjältes tillfälliga dambekantskaper är lika många som rövarnas samtliga eskapader, och de är sannerligen inte lätträknade. Lättsamhetens vindar genljuder i denna kiltspäckade roman, där även whiskyn porlar och säckpiporna ljuder.

Återberättad text och sammanställda rader av Marcus Bernhardssons penna.

 

linje

1658. Tåget över Bält (2013) av Lars Ericson Wolke

Få, eller ens några, dagar har varit mer ödesmättande för norra Europas framtid än timmarna i månadsskiftet januari/februari 1658. På den knakande isen i de danska sunden runt ön Fyn stod den svenska hären. Skulle isen hålla? Skulle Carl X Gustaf och hans mannar lyckas ta sig från västra Danmark till Själland i öster? Skulle man kunna kuva statsledningen i Köpenhamn, som några månader tidigare förklarat Sverige krig?

”1658. Tåget över Bält” återger en av den svenska historiens mest spektakulära och omtalade händelser. Professorn och historikern Lars Ericson Wolke fångar och återger på ett föredömligt sätt tidsandan och händelsens dramatik i den gryende svenska stormaktens nedkylda och hungriga soldatled.

Språket är målande med vardagliga detaljer, vilket borgar för en stark läsupplevelse. Skräck och rädsla för isens bräcklighet, liksom självuppoffring och insikt om de egna svagheterna; få är de mänskliga egenskaper, som inte ryms på dessa 224 sidor. Detta är en såväl spännande som lärorik bok, vilken varmt rekommenderas såsom svalkande sommarläsning i hängmattan!

/Marcus

Se om boken finns tillgänglig - bokkatalogen 

linje

Vinnare & förlorare (2010) av David Nyquist, Mikael Olofsson och Anders Rydell

”Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den". Denna fras är yttrad av den viktorianska erans mångtydige och samtidigt mycket slagfärdige poet, Oscar Wilde.

Och detta är i sanning en bok, som man lätt faller för. På ett suggestivt sätt draperar bandets författare upp några av världshistoriens mest osannolika framgångssagor och misslyckanden. Läsaren lockas gång efter annan till att tänka fritt, associera och läsa mellan raderna bland alla de kuriositeter, som trängs på denna lilla boks 115 sidor.

Många mer eller mindre korta minnesteckningar målas. En sådan är över en av förra seklets största hjältar på västvärldens biodukar, den svärdsfäktande och heroiske australiensaren Errol Flynn. Denne glorifierade galjonsfigur för rättrådighet och belevenhet hade dock ett minst sagt äventyrligt förflutet. Då han var något över tjugo år hade han bl.a. hunnit med att bli utslängd från flera skolor, bedrivit slavhandel, men även begått mord, stöld och bedrägeri samt våldtäkt. Ett av hans mest kända citat kan också stå som epitet över hans gåtfulla personlighet: ”Om jag har någon talang så är det talangen för att leva".

Ett annat av verkets mer än 60 tecknade porträtt är över ”teaterkonstens fader”, den skallige Aischylos, vilken bokstavligen talat slutade sina dagar lika teatraliskt såsom han hade levt. En dag år 456 f.Kr. satt han ute i staden Gela på Sicilien och skrev på ett av sina dramer. Högt ovan honom cirkulerade en örn med en sköldpadda i sina klor. Örnen letade efter en sten, som han ämnade släppa sin fångst på, varpå skalet kunde gå itu. Aischylos huvud togs för att vara en sten och, ja, en av den antika världens största dramatikers liv var därmed till ända.

Oscar Wilde, som också tecknas i boken, myntade begreppet ”Jag reser aldrig utan min dagbok. Man måste alltid ha något intressant att läsa när man åker tåg". Kanske hade Wilde kompletterat sin reselektyr med även denna intresseväckande och välskrivna bok, i vart fall tycker jag att du skall göra det! 

linje

Den 6 september för 450 år sedan

År 1564 rasade det Nordiska sjuårskriget mellan Sverige och Danmark. Båda länderna hade på kort tid intagit en aggressiv utrikespolitik. Över ”Skånelandskapen” vajade Dannebrogen och i början av september hade en svensk styrka marscherat in i Blekinge för att bl.a. storma Kalmars rival, den danska staden Ronneby. Denna attack ägde rum den 4 september, varpå den svenska hären marscherade västerut.

I det kungliga riksfästet Sölvesborgs slott huserade sedan 23 år tillbaka Verner Parsberg, nu för tillfället med en mindre garnison. Parsberg agerade dock snabbt och sände bud om förstärkning. 300 man började tåga från Åhus, men truppen hann aldrig undsätta den strategiskt viktiga fästningen i Sölvesborg. Länsherre Parsberg lät därför sätta slottet i brand den 6 september 1564, eftersom han inte ville att fästet skulle falla i svenskarnas händer.

Vill du läsa mer om denna ödesdigra händelse i Sölvesborgs historia, så rekommenderar jag Janne Charlesens bok Blekinge genom tre sekler (1982).

Omslagsillustration: Karl Petermann

Detalj från Karl Petermanns omslagsillustration.

linje

När europeisk kulturhistoria är som bäst

Château de Versailles är ett kungligt slott strax väster om Paris och var mellan åren 1682-1789 säte för såväl Frankrikes kungafamilj som regering. Slottet hade som ett anspråkslöst jaktgods anlagts av ”musketörernas” kung Ludvig XIII, men kom under större delen av sonens, Ludvig XIV, 72 år på tronen att kontinuerligt till- och ombyggas. Resultatet blev ”Versailles”, dvs. Europas mest praktfulla och dominerande palatsanläggning.

I takt med att denna finkulturens högborg, som bl.a. genom sin arkitektur, sina seder och manér överträffade det mesta som någon ditintills hade sett, tilltog också Ludvig XIV:s makt och Frankrike blev en absolut monarki.

Solkonungens Versailles, centrum i Europas mäktigaste kungarike, med en sofistikerad hovetikett, kom att utgöra ett effektivt politiskt vapen mot den franska högadeln under l'ancien régime. Den franska aristokratin, som dittills hade utmanat kungahusets inflytande, flockades nu istället runt tronen för att tävla om symboliska uppdrag. Härigenom fick en del hovpersonal t.o.m. betala för att få arbeta i denna grandiosa värld, där kungen betraktades som Guds utvalde.

Historikern Jonas Nordin levandegör i denna bok om Vesailles med stor sakkunskap och vacker nutidssvenska Europas mest beundrade barockanläggning och tillika kungastad där ca tiotusen personer dagligen rörde sig. Slottet med sina makalösa praktsalar och den fantastiska parken var då liksom idag tillgängliga för alla.

Öppna boken Versailles : slottet, parken och livet, läs, njut och du träder in i en annan värld! 

Slottet Versailles

linje

Johan Gyllenstierna av Göran Rystad

1600-talet utgör en av de mest dramatiska perioderna i svensk historia. En tid då myndiga män i stora peruker och plymagerade hattar skapade stormakten Sverige.

Till denna skara intar Johan Gyllenstierna en framträdande plats. Över hans personlighet finns ett drag av gåtfullhet, som aldrig upphör att egga fantasin. Sin största stund hade han i det såväl inrikes- som utrikes turbulenta 1670-talet. Sverige hade då dragits in i en serie politiska förvecklingar, vanligtvis med krig som följd. I de nyerövrade Skånelandskapen från Danmark reste bl.a. snapphanar och bondebefolkningen upprorsfanan och Gyllenstierna fick av den svenska kronan uppdraget att försöka kuva snapphanerörelsen.

I denna mustiga biografi av lundahistorikern Göran Rystad möter det svärdsfäktande och belevade 1600-talet nutiden, och det blir till stor underhållning.

linje

Uppdrag ärkebiskop - samtal med Anders Wejryd, av David Berjlund

År 2006 tillträdde Anders Wejryd som ärkebiskop för Svenska kyrkan. Detta gjorde han efter vårt första ärkebiskopsval, som inte regeringen varit inblandad i sedan Gustaf Wasas tid. Svenska kyrkan är Sveriges största organisation samt världens största lutherska kyrka med ca sju miljoner medlemmar.

I boken "Uppdrag ärkebiskop. Samtal med Anders Wejryd" av David Berjlund, porträtteras en spännande och sympatisk medmänniska och präst - en ärkebiskop av vår tid! Samtalen mellan Anders och David är i "Uppdrag ärkebiskop" många och innehållsmässigt skiftande, här följer några av ärkebiskopens direkta uttalanden:

Kyrkan hör inte till en nation eller ett folk, den är till för att vi ska hitta ett gott liv. Vi firar gudstjänst för att våra liv ska belysas, beröras och bevaras av Guds ord. I Guds ljus ser vi ljus, så vill jag se på tron. Tron är befrielse, inte bundenhet. Det finns oändligt många skäl att ge upp, men det gör skillnad om man tror att den yttersta makten är kärlek, inte vedergällning.

Kanske antar en del att kyrkan är gammaldags, fördömande och trång. Tycker man så, så ser man också de signaler som bekräftar detta. Medan en del andra nog istället ser Svenska kyrkan som den "vanliga kyrkan" och som många är trygga med och som man vänder sig till när det skakar. Att höra hemma i en tradition behöver ju inte betyda att man är bunden av den. Svenska kyrkans traditioner har varit, är och kommer nog alltid att vara i ständig förändring.

Ärkebiskop Anders Wejryd och Marcus Bernhardsson, bibliotekarie på Sölvesborgs bibliotek.

Ärkebiskop Anders Wejryd och bibliotekarie Marcus Bernhardsson.

linje


Temauppslagsverk från Nationalencyklopedin

Några veckor före vigseln mellan kronprinsessan Victoria och hennes Daniel, kom Nationalencyklopedin (NE) ut med ett trebandsverk, som heter "Kungligt genom tiderna". Uppslagsverket löper från A till Ö och är det första i sitt slag med att beskriva och förklara många termer och begrepp, som berör vårt statsskick.

Sverige har varit en monarki så länge det har funnits något Sverige. Vårt statsskick är idag ett av världens allra äldsta och finner sina rötter i vikingatiden. Detta är en förklaring till varför de kulturhistoriska inslagen kring denna 1000 åriga epok är mycket talrika.

I uppslagsverket "Kungligt genom tiderna", gör NE 27 st. djupdykningar i form av temaartiklar. Flera av dessa uppsatser handlar om den då förestående vigseln i Stockholm och en sådan artikel är också författad av undertecknad.

Romaner

De nio målarna - Dorothy L. Sayers

En av 1900-talets största deckardrottningar är tveklöst Dorothy L. Sayers. Hennes pusseldeckare håller i allmänhet en hög litterär kvalité med humor, spirituella dialoger och goda miljöbeskrivningar. Kriminalfallen är vanligtvis spännande och psykologiskt välkonstruerade händelser, kryddade med kulturhistoriska inslag. Foto på Dorothy Sayers

Sayers troligtvis mest kända deckare, och som en del deckareexperter anser vara en av världens 100 bästa deckare, är ”De nio målarna”. Romanen bjuder på ett komplicerat och invecklat drama, där de lokala klockringningarna är en länk i mordgåtans lösning.

Detta är en detektivroman som inte liknar något annat du läst – detta är en bok du inte glömmer!

Historiska böcker

Förflutenhetens landskap av Peter Englund


Få historiker, om än någon, kan med enbart några få ord mana fram persongallerier och företeelser ifrån en förlorad värld.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund är dock ifrån denna regel undantagen. I hans förstklassiga essäsamling, ”Förflutenhetens landskap” får läsaren genom volymens 22 st. kulturartiklar en historisk exposé i skiftande epoker och tider.  
Läsaren får också stifta bekantskap med såväl den ”Stora historien” som med den ”Lilla hist orien”. Den stora historien, med krig och politiska förvecklingar, har länge dominerat historieskrivningen, medan den lilla historien, med vardagliga bestyr och företeelser, nästan alltid har kommit i skymundan.
I ”Förflutenhetens landskap” är förhållandet det omvända och professor Peter Englund återger nyktert och klarsynt genom målande penseldrag en historiskmosaik som både smakar, luktar, ja, till och med stinker! Alla sinnen aktiveras i denna synnerligen välskrivna och oemotståndlig bok som är till för alla och envar som gillar historia eller enbart vill ta del av förstklassig nutidssvenska.
Den antikavärldens kanske mest kände talare och författare, Cicero, skall en gång ha yttrat att: ”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet.” Någon av vår egen samtid skulle kanske istället säga att: Den som inte äger Peter Englunds ”Förflutenhetens landskap” i sin boksamling, saknar mycket!
På bilden ser vi Peter Englund tillsammans med "boktipsförfattaren" Marcus Bernhardsson på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg 2010.

Blekingeboken 2006

Artikel: Engelska flottan på Hanö 1810-1812

För exakt 200 år sedan hade den Engelska flottan en stor handelstation på Hanö. Förklaringen till att britterna bytte varor på Hanö, är en lång och invecklad historia. Händelsen kan dock i korta drag förklaras med att Europas då starkaste man, fransmännens kejsare, Napoleon försökte isolera ärkefienden Storbritannien, genom att bl.a. förbjuda britterna att handla med övriga Europa. Ca 10.000-15.000 brittiska soldater förlades på och omkring Hanö under åren 1810-1812, då handeln på denna vår ö pågick.

Författaren Åke Werdenfels ger i sin innehållsrika artikel: Engelska flottan på Hanö 1810-1812 i Blekingeboken 2006, en målande beskrivning av denna lokalhistoriskt intressanta händelse, som alltjämt lever i folks medvetande.

”Axel von Fersen, kvinnotjusare och herreman” av Herman Lindqvist

Sveriges historia är gammal, innehållsrik och mycket intressant. Många färgstarka personligheter har satt sin outplånliga prägel på framfarna händelser och episoder i våra historieböcker. En av de allra mest färgstarka personerna är greve Axel von Fersen d.y. (1755-1810).

Axel hade allt! Han föddes i en av Sveriges mest besuttna familjer, han var släkt med de flesta som hade inflytande i det dåtida samhället och stora delar av hans familj var knutna till hovet i Stockholm. Hans vänskap med Gustaf III förde honom bl.a. till hovet i Versailles, där han kom att bli den franska drottningen Marie Antoinettes gunstling och mycket nära vän.

Axel reste även en hel del i Europa och han träffade flera av sin samtids stora politiker, konstnärer och tänkare. Själv skulle han komma att bli såväl statsman som diplomat, men är nog ändå mest känd som en av våra största äventyrare och hans karaktär lär ha givit upphov till den litterära Röda nejlikan.

I juni år 1810, alltså för exakt 200 år sedan, var han riksmarskalk, dvs. chef för det svenska hovet. Den 20 juni detta år blev han mitt under en pågående hovceremoni i Gamla stan, och inför ett uppställt Svea Livgarde, lynchad till döds av en rasande folkhop, som på falska grunder utpekade honom till att vara den nyligen avlidne kronprinsens mördare.

”Axel von Fersen, kvinnotjusare och herreman” av Herman Lindqvist, är en mycket underhållande och lättsamt skriven bok, som vänder sig till alla som gillar äventyrsromaner!  

 

Madame de Pompadour »

bokomslag till Madame PompadourHäromåret kom Herman Lindqvist ut med den kritikerrosade boken "Madame de Pompadour ". Läsaren får i denna trevliga biografi följa Pompadours enastående klassresa i 1700-talets Frankrike. Resan går från Paris undangömda kvarter till det eleganta hovlivet i Versailles, där hon kom att bli Ludvig XV:s älskarinna. Författaren ger en målande beskrivning av samtidens miljöer och händelser samt gör flera kopplingar till Sverige, inte minst till Kristianstad. Boken är ett måste för alla som älskar historiska biografiska porträtt! (2010-05-31)

 

 

 

Boktips från bibliotekarie marcus.bernhardsson@solvesborg.se

 

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-08-03 Ansvarig: Biblioteket
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »