Listerlandet och Hanö

Alla sinnen älskar Listerlandet!
 
Dofter, smaker, ljud och känslor. På vägen till Listerlandet fylls lungorna med lantluft av bästa sorten. Först med en svag aning av ladugård och gödsel, sedan av alspånsrök, hav och tång. Du hör MAIF-publikens jubel, måsarnas skri, fiskebåtarnas lugnande dunkande och ett jazzband i augustinatten. Stränder och pittoreska fiskelägen ligger som ett pärlband längs halvöns åtta mil långa kust. Här är det lätt att må bra och gott att leva!
 
Den vackraste vägen att komma in till Hällevik är nedför den branta backen Haveliden. Utsikten över havet och Kråkenabben långt där nere är hisnande. I Hällevik kan du bada, njuta av rökeriets och restaurangernas utbud, av den genuina miljön, fotboll och jazz. Fiskemuséet och kulturdag ger en inblick i hur livet levdes förr i fiskeläget. 
 
Ett stenkast bort ligger Nogersund med Kråkenabben, ett vindpinat beteslandskap med ägorna inrutade av vackra stengärden. Här finns flera spännande vandringsstigar. I Nogersund kan du se  många exempel på garnhagar – långsmala trädgårdar med plats att torka garn. I från hamnen går färjan till Hanö. 
 
Fortsätt din färd mot Hörvik som ligger strax bakom Listers Huvud, ta ett dopp på stranden och testa någon av de mysiga krogarna i hamnen. Hörvik hänger samman med pittoreska Krokås där du hittar naturreservatet Spragelhall.

 

Text: Lotta Bojeby

Från farofylld tassemark till fridfullt turistparadis

Den legendariska halvön sticker ut från fastlandet som ett skepp, med Hanö som konformad boj en bit ut i bukten. En gång i tiden drog vikingarna upp sina båtar här, på de långgrunda stränderna. Ett antal århundraden senare var trakten beryktad för sjöröveri. Sen kom snapphanarna, som sökte en sista tillflykt från den svenska armén.  Under mer än 600 år tillhörde Blekinge - och därmed Lister - Danmark. Men från danskt håll sågs Lister som en avlägsen utpost i det danska väldet. En självständig provins, en landremsa. Därav en av teorierna namnet Lister = list, utkant, rand. När området slutligen blev formellt svenskt vid freden i Roskilde sågs trakten fortfarande som en avlägsen utpost - nu i det svenska riket. En farofylld region där hungernöd, sjukdomar och uppror härjade.

Idag kommer människor hit från när och fjärran för vila och rekreation. För att njuta av den vackra orörda naturen. Låta sig tjusas av de små fiske- och bondbyarna med sin genuina bebyggelse, sin historia och sitt konsthantverk. Eller bara låta sig förföras av det utsökta köket på någon av de små trevliga bykrogarna. Viktiga dragplåster är också de årliga musikevenemangen Sweden Rock Festival och Hälleviks Tradjazzfestival. Och naturligtvis - hemmamatcherna med Mjällby AIF, Listerlandets fotbollslag. Sommartid har flera av fiskebyarna sina egna folkliga fester och kulturdagar med anknytning till hav och fiske.

Kulturhistorisk odyssé

Lister och Hanö har ett unikt kulturarv där historia möter nutid och verklighet möter saga. Sägnerna berättar att ingenstans finns så många nedgrävda vikingaskatter som här. Och att skatterna är bevakade av eldsprutande drakar, ilskna jättar, eller små argsinta tomteliknande gubbar. Kanske finns ändå ett korn av sanning någonstans med tanke på bygdens fornlämningarna och de arkeologiska fynd som gjorts? Det var inte för inte som Frans G Bengtssons berömda äventyrsroman Röde Orm tog sitt avstamp på Lister. Regionen är känd för sin levande berättartradition, som naturligtvis också inbegriper mer dokumentära händelser. Vill man orientera sig i denna kulturskatt är Sölvesborgs Bibliotek ett hett tips. Och är man ändå i farten - varför inte låta sig underhållas av listerdottern Sara Paborns nutidsromaner, som båda utspelar sig i trakten? (Släktfeber på Listerlandet och Tuppen och havet på Hanö.) Året runt ges intressanta föredrag av traktens lokalhistoriker. (Håll utkik i lokala medier och på biblioteket.) Och just det - trots närmare 400 år av svenskt styre dröjer sig fortfarande det danska inflytandet kvar. Det mest påtagliga beviset är den svårbemästrade dialekten - en blandning av svenska och danska, som bland annat lockat hit TV-profilen tillika språkprofessorn Fredrik Lindström i två av sina program "Värsta språket".

Text: Ulrika Göransson

Läs mer om Listerlandet »

Läs mer om Hanö »

Hanö hamn. Foto: Jonte Göransson

 

Gå direkt till:

Kontaktinfo

Visit Sölvesborg
Stadshuset, Repslagaregatan 1
29434 Sölvesborg
 Telefon: 0456-81 61 81
Telefax: 0456-125 05
turistbyran@solvesborg.se

 

 

 

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-10-03 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »